Zoekmachine optimalisatie, betere positie in google
ofwel
Door optimalisatie van website je positie verhogen in de SERPs.

Introductie (Home)

Basis benodigheden

Goals en Ethiek

Veel Geduld Nodig

Website Leeftijd

Googlebot Bezoek

Google's Indexering

Google's Instabiliteit

Supplemental Index

W3C validatie

Googlebot Detectie

Google Account

Zoekmachine Optimalisatie

Teller op je Website

Page Rank (PR)

Last-Modified

Sitemaps

Robots.txt

Frames en Fabels

Hoe Zoekt Google

Link Populariteit

Resultaten

27 juli 2007 geschreven. Bijgewerkt: 18 feb. 2008.
Een ervaringsverhaal over zoekmachine optimalisatie voor beginnende websites. Doe je voordeel ermee.

De optimalisatie van vindbaarheid van je website in de SERPs.

Voorgaande in het achterhoofd houdende gaan we dus gewoon op zoek naar de methodes om bovenaan te komen. Na zelf wat succesvolle methoden te hebben bedacht kwam ik een programma tegen op internet dat met soortgelijke ideeŽn werkt en me daardoor een stuk gemakkelijker maakt. Je kunt daar een demo-versie van downloaden, waar je al ontzettend veel mee kunt doen als je er op een wat intelligente manier mee omspringt. Het geeft direct en indirect de goede adviezen wat te doen. De prijs van het pakket is gestegen in de loop van de tijd, wat mij bevestigt dat het een gewild en misschien wel het beste pakket is. De demo levert echter voldoende soelaas voor het fors verhogen van positie in de SERPs. Maak je er een echte hobby van dan is de ca Ä 300,= (incl.btw) die het kost zeker het overwegen waard. Een ander website optimalisatie tool op internet biedt soortgelijke mogelijkheden, geeft minder adviezen maar zeer veel zinnige informatie voor een hogere positie, waarmee je ook zonder meer een plaats in de eerste 10 resultaten van de SERPs kan bereiken.

De ideŽen erachter zijn simpel: men weet niet wat google (of een andere zoekmachine) doet, maar kijkt gewoon wat de eerste 10 gevonden resultaten zijn in de zoekmachine positionering voor de gewenste keywoorden. Daarna doe je het net zo en met wat schaven wordt je website vindbaarheid en positie hoger en beter. Het demo pakket geeft aan wat OK is en wat niet OK is + advies. Je kunt het advies voor de stukken, waar het advies ontbreekt omdat het een demo is, echter aardig terug beredeneren aan de hand van de eerste adviesregels. Die worden namelijk in dezelfde volgorde herhaald voor de overige inhoud. Met enkele testjes kan je dan uittesten waar het naar toe gaat tot je alles "OK" hebt wat je denkt te kunnen verbeteren. Met het demo pakket en wat eigen inzicht blijk je dan zo in de eerste tien resultaten of zelfs op de eerste plaats van soms 1 miljoen of meer resultaten in de SERPs terecht te komen. Over het algemeen blijft dat ook maanden goed gaan maar je gaat onvermijdelijk ook weer eens zakken want de rest van de wereld zit ook niet stil.

Kies bij dit programma het "IBP-Top 10 web optimaliseer rapport". Als er OK voor een resultaat staat voldoet de webpagina op dat punt aan de eisen die ze hebben geanaliseerd a.d.h.v. de eerste 10 pagina's  gevonden op de door jouw opgegeven search engine. De demo is in het checken en het al of niet OK aangeven volledig werkzaam. Waar: ">" voor de regel staat bedoelen ze dat het advies optioneel is omdat de eerste 10 pagina's er kennelijk ook niets mee gedaan hebben. Waar:  ">>" staat bedoelen ze dat het echt noodzakelijk is een OK te krijgen omdat anderen het daar kennelijk met succes anders hebben gedaan om hoog in de zoekmachine te belanden, dus kan jij maar beter daar ook aan gaan voldoen.

Het vaststellen waar je staat in de zoekmachine kost veel tijd maar is na de aanschaf van een relatief goedkoop en goed rank_tracker programma opgelost. Een gekochte versie heeft zeer veel noodzakelijke handigheden die je mist in de demo. De demo kiest ook niet de goede search engine voor optimalisaties in Nederland, waardoor de resultaten vaak niet kloppen. Het programma levert alles op over de positie waar je staat in de zoekresultaten. Dus i.p.v. tientallen bladzijden in google.nl of google.com af te zoeken Úf je wel voorkomt en zo ja waar je dan wel staat, geeft dat programma in enkele seconden precies weer voor alle gewenste zoekwoorden en zoekmachines (en instellingen daarvan) waar je staat. Onmisbare informatie voor het bereiken van een betere positie in zoekmachine google.

Staan al je pagina's in de google cache dan kun je gaan optimaliseren voor de zoekwoorden waarmee je gevonden wilt worden. Dat zijn natuurlijk geheel je eigen ideeŽn die je moet gaan volgen. Dus bedenken wat iemand in zou typen die op zoek is naar het onderwerp op jouw website! Vraag vrienden wat zij zouden intypen als naar de soort informatie zoeken waarvoor jij de pagina's hebt gemaakt. Google levert een goed keywoord_tool voor het zoeken van veel gebruikte keywoord combinaties die worden ingegeven door de gebruikers. Type daar je eigen bedenksels in en zie wat dit google toevoegd. Alles wat je aanspreekt aan combinaties kan je weer gaan gebruiken. Meestal zit er heel veel bij dat je niet aanspreekt.Veel woorden hebben vaak ook vele betekenissen. B.v. het woord "band" doet denken aan een "jazzband" een "autoband" een "katoenen band" een "band tussen organisaties of mensen". Keywoord_tools herkennen dat onderscheid niet en voegen dus over al die onderwerpen iets toe wat ze gevonden hebben. Let ook vooral op of voor de combinaties die jij bedacht ooit iemand wel eens iets intypt. De meeste andere keywoord_tools konden mij overigens niet bekoren.

Als je website vindbaarheid eenmaal een tijdlang goed is geeft google in je website account aan voor welke ("meest uitgevoerde" tot 20 toe) zoekwoorden jouw pagina is opgekomen en op welke gemiddelde toppositie. Ik denk dat ze tot positie 150 gaan, het hoogste wat ik ooit zag was n.l. 150, maar de meeste staan bij mij onder de 10. Apart wordt aangegeven voor welke ("meeste klikken") zoekwoorden de pagina is aangeklikt. Het zegt echter nog niets over of je wel de juiste zoekwoorden hebt uitgekozen. Dat kun je alleen zelf bedenken. De meeste mensen typen 1 en dan 2 zoekwoorden in. Minder typen er 3 in. Enkele veel meer. Van intelligent zoeken is zeer zelden sprake. Dat verloopt meestal via de trial en error methode. Intelligent zoeken doe je o.a. door gedeeltes tussen quotes te zetten. Dat doet bijna niemand is me opgevallen. Wil je beter leren zoeken kijk eens naar googletips en zoektips.html en vooral bij google search tips.

Dit zijn belangrijke optimalisatie parameters voor je zoekwoorden (willekeurige volgorde en niet volledig):

1. <Title> in de paginaheader met stip het belangrijkste (met o.a. woorden uit je pagina inhoud).
2. <meta tag> description, van belang.
3. <meta tag> keywords, ziet google in het geheel NIET.
4. <pagina inhoud> 2e belangrijkste factor.
5. <alt> tag van belang.
6. <noframe> tag Tekst en Links worden gezien en tellen mee.
7. <noscript> tag Tekst en Links worden gezien en tellen mee.
8. Letter grootte en vetgedrukt zijn van belang, maar moet je IN DE PAGINA controleren. Dus doe je dat met een .css file dan heeft het geen invloed meer. Wat alleen telt zijn de originele betekenissen van <h6>(=klein) t/m <h1>(=groot) en de toevoegingen <b> of <strong>. De bot kijkt n.l. niet naar je .css file. Kijkt ook niet naar "size" als parameter.
9. De "nabijheid" van woorden is erg belangrijk als het over meerder zoekwoorden gaat in alle bovenstaande gevallen.
10. De naam van je website en de namen van je pagina's in relatie tot de zoekwoorden zijn met stip 3 van belang.

Omdat vaak zoekwoorden in combinatie met woorden worden ingetypt die niet relevant genoeg zijn om je pagina mee te "vervuilen" is het handig gebruik te maken van verborgen tekst mogelijkheden. De zogenaamde "penalties" of "banning" bij juiste toepassing is zelden of niet waar is mijn ervaring. Lees er echter ook over op Search Engine Marketing FAQ .
Detectie van "spam" vindt b.v. plaats op http://tool.motoricerca.info/spam-detector/. Veel van mijn teksten worden hier als "hidden text" gezien. Het heeft mij nog NOOIT een probleem veroorzaakt en tot nu toe (al jaren dus) wel een goed resultaat in de SERPs! Ook heb ik geen enkele relatie met het belanden in de supplemental index kunnen vaststellen.

Wat van belang kan zijn is te weten of jouw teksten ook door anderen worden gebruikt. Die zitten in feite al bij voorbaat in jouw vaarwater of jij in hun vaarwater. Het kan zijn dat je zelf hebt gekopiŽerd. Het kan zijn dat ander jouw heeft gekopiŽerd. Het kan ook zijn dat je toevallig dezelfde regels tekst bedacht. Wil je e.e.a. testen ga dan naar copyscape .
.email:robvh@onsnet.nu

Valid XHTML 1.0!
introductie | basis_benodigdheden | goals_en_ethiek | veel_geduld_nodig | website_leeftijd | googlebot_bezoek | google's_indexering | google's_instabiliteit | supplemental_index | w3c_validiteit | googlebot_detectie | google_account | zoekmachine_optimalisatie | teller_op_je_website | page_rank | last_modified | sitemaps | robots.txt | frames_en_fabels | hoe_zoekt_google | link_populariteit | resultaten