Betere positie bij hogere leeftijd en goede providers
ofwel
Zorg voor stabiele website en kies meteen een goede provider

Introductie (Home)

Basis benodigheden

Goals en Ethiek

Veel Geduld Nodig

Website Leeftijd

Googlebot Bezoek

Google's Indexering

Google's Instabiliteit

Supplemental Index

W3C validatie

Googlebot Detectie

Google Account

Zoekmachine Optimalisatie

Teller op je Website

Page Rank (PR)

Last-Modified

Sitemaps

Robots.txt

Frames en Fabels

Hoe Zoekt Google

Link Populariteit

Resultaten

27-juli-2007 geschreven. Bijgewerkt: 29 dec. Een ervaringsverhaal over zoekmachine optimalisatie voor beginnende websites. Doe je voordeel ermee.

WEBSITE LEEFTIJD EN PROVIDERS:

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat website leeftijd een belangrijke rol speelt bij google, ook als het gaat om scoren in de SERPs. Een lang stabiel bestaan geeft een pré in google's beoordeling. Rigoreuze wijzigingen zoals provider wijzigingen of naamswijzigingen kunnen veel problemen veroorzaken, die niet altijd te voorzien waren. Ik wil daarom nog wat kwijt over website verplaatsingen en providers. Deze website (www.vanheelsbergen.com) bestaat al sinds 2000. Hij zat indertijd bij chello als subwebsite (dus zoiets als: members.chello.nl/~mijnwebsite.nl). Je zit dan in een subdirectory van het hoofddomein. Toen deze het leven zag duurde het maar een paar weken voordat google alles gecached had. Het ging goed met de ranking in google. Optimalisatie deed ik verder toen nog niet echt aan. Toch kreeg ik toch al redelijk wat response (ca 3 emails/week) op de website verhalen over piano samples en tinnitus 50% nederlands, 50% wereldwijd wegens de engelse versies. De <title> tag was kennelijk al goed gekozen.

Toen Nuenen op glasvezel overging, heb ik de website verplaatst naar de bijbehorende provider en ook hier weer stond het onder homepages.onsnet.nu/~naam een subdirectory-domein dus. Zodra er /~ in de naam voorkomt is dat het geval. De emails stopten onmiddelijk en ik was niet meer vindbaar in google. De "chello caches" stonden echter nog steeds in google en bleven daar staan ondanks dat de website daar niet meer bestond. Ik heb hemel en aarde bewogen om dat ongedaan te krijgen. VERGEET HET MAAR. Google verwijderd n.l. geen content als de "webmaster" niet de juiste meta-tags in de files zet en niet de juiste fouten retourneert (404 error). En beiden kon ik niet controleren. De meta-tags kon ik niet meer plaatsen, de website bestond immers niet meer bij chello en chello vangt alle 404 fouten af en retourneert een reclame pagina. Voor google bestond de website dus nog gewoon. Google verwijst je door naar de webmaster van de provider. De oude provider weigert gewoon antwoord te geven op emails en bij telefonisch contact wordt je alleen maar het bos ingestuurd. Je bent immers geen klant meer en ze doen dus niets meer voor je. Uiteindelijk na veel en vaak zeuren bij google met uitleg over een onwillige provider was ik na 18 maanden pas de meeste oude caches kwijt.

Mijn website werd echter ook NIET gecached bij onsnet ook niet na een volledig jaar. Vraag me niet waarom, ik heb het niet meer uitgezocht want ik had mijn bekomst van subdirectory-domeinen. Dus heb ik de website verplaatst naar een provider waar ik zelf de contrôle heb over files als .htaccess, robots.txt en sitemap.xml. Subdirectory-domein (onsnet/~) eigenaars hebben dat n.l. niet. Want die files moeten in het hoofddomein staan. Alleen daar worden ze n.l. gelezen door de spiders en niet meer in een subdirectory van het hoofddomein. En juist die files geven nuttige informatie aan spiders. Dus zorg dat je nooit zo'n subdirectory subdomein hebt want dan kan je wel inpakken en valt er weinig te sturen.

Omdat de andere 2 sites, die ik echt aan het optimaliseren ben voor keywoorden, ook bij een subdomein van chello zat en ik vastliep in mijn mogelijkheden om zaken bij google te controleren heb ik die website gelijktijdig verplaatst en tegelijk ook nog een nieuwe (derde) website aangemaakt die ik moest gaan beheren. De chello site hield ik nog even aan. Daardoor kon ik dus wel voordat we de bestaande website gingen verplaatsen de juiste zaken in de meta-tags plaatsen en de site eerst laten redirecten gedurende een paar maanden naar de nieuwe provider. Dat is zeer soepel verlopen. Na 3 maanden had google alle nieuwe provider pagina's geïnventariseerd. Daarna zijn alle oude pagina caches van chello bij google opgeruimd met het invullen van de juiste meta-tags voor spiders (algemeen) en de googlebot. Bij alle oude pagina's had ik daarvoor het volgende neergezet en de overige inhoud totaal verwijderd:

<html>
<head>
<title>Redirect</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<meta http-equiv="Refresh" content="6; URL=http://www.mijn-nieuwe-website-naam.nl/mijn-nieuwe-pagina.html" />
<meta name="robots" content="noarchive" />
<meta name="googlebot" content="nosnippet" />
</head>
<body>Deze website is verplaatst naar http://www.mijn-nieuwe-website-naam.nl/mijn-nieuwe-pagina.html. Je wordt automatisch doorverbonden.
</body>
</html>

Nadat de nieuwe pagina's dus waren geïnventariseerd (gecached) kon het oude versneld worden opgeruimd met een bijbehorend verzoek bij google.  Dit laatste is niet noodzakelijk maar het versnelt het opruimproces wel. Het is meestal binnen 48 uur gebeurd. Daarna konden ook de redirect pagina's weggehaald worden en de oude website worden opgeheven. Bedenk wel dat éénmaal opgeruimde URL's minimaal een half jaar lang niet meer worden geïnventariseerd door google, reken echter maar op een jaar. Deze bestaande verplaatste website heeft niet geleden en is dus gewoon zonder negatieve bijverschijnselen overgegaan naar de nieuwe provider.

Een andere nieuwe website die ik aangemaakt had bij de nieuwe provider, dook ook op in de caches na ca 1 maand met de eerste pagina's. De volledige caching van alle 30 pagina's ging redelijk snel en was na ca 3 maanden rond. Verder blijkt de caching random. Niet gebonden aan pagina inhoud of iets anders, wel beginnend bij de index.html. Gemiddeld was het sitemap.xml googlebot bezoek ca elke 4,5 dag (aug.2006-aug.2007). Soms 2x op een dag (3x komt ook voor) en de langste tijd was 15 dagen (1x voorgekomen over een half jaar) heel vaak om de 6 dagen.

Ook na 1 maand werd de hoofdpagina van mijn eigen website, deze .com site, bij deze nieuwe provider weer gecached bij google. Google bezoekt echter wel alle pagina's van deze website met dezelfde frequentie als de overige twee, die ik optimaliseer. Het tempo waarmee de pagina's gecached worden is veel lager dan bij de nieuwe website. Pas na ca een half jaar waren alle pagina's door google weer opnieuw gecached, hoewel ze allemaal al vele malen bezocht waren. En nu beginnen er weer emails te komen. Waak ervoor dat je uit google verdwijnt door fouten of vergissingen bij verplaatsingen of naamsverandering want dan krijg je kennelijk een extra vertraging te verwerken. Deze website heeft er veel langer over gedaan om opnieuw goed in cache te staan. Kennelijk is dat de beruchte "sandbox", die niet echt bestaat als zodanig, maar je krijgt een vertraging aan je broek bij het opnieuw opnemen in de caches. Een googlebot bezoek wil overigens dus absoluut niet zeggen dat je dan ook in de google cache wordt opgenomen.

Verplaatsen van pagina's van een oude URL naar nieuwe URL kan overigens beter gebeuren met een 301 redirect waarbij de zoekmachine meteen de relevante informatie krijgt en de bezoeker meteen de juiste pagina. In een oude html pagina zet je gewoon:

<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://mijnwebsitenaam.nl/nieuwelocatie.html");
?>

en verder niets. Parsed de server php dan gaat alles meteen goed zo niet zorg er dan voor.

Websites die je wilt laten verwijzen van www.mijndomein.com  naar mijndomein.com of andersom kunnen hier:
http://www.web-portfolio.be/seo/301-redirect-none-www.php terecht. Dit werkt ook voor subdomeinen.
email:robvh@onsnet.nu

Valid XHTML 1.0!
introductie | basis_benodigdheden | goals_en_ethiek | veel_geduld_nodig | website_leeftijd | googlebot_bezoek | google's_indexering | google's_instabiliteit | supplemental_index | w3c_validiteit | googlebot_detectie | google_account | zoekmachine_optimalisatie | teller_op_je_website | page_rank | last_modified | sitemaps | robots.txt | frames_en_fabels | hoe_zoekt_google | link_populariteit | resultaten