Frame design in html, fabels en feiten, gebanned?
ofwel
Frames zijn handig, google banned zelden, feiten en fabels

Introductie (Home)

Basis benodigheden

Goals en Ethiek

Veel Geduld Nodig

Website Leeftijd

Googlebot Bezoek

Google's Indexering

Google's Instabiliteit

Supplemental Index

W3C validatie

Googlebot Detectie

Google Account

Zoekmachine Optimalisatie

Teller op je Website

Page Rank (PR)

Last-Modified

Sitemaps

Robots.txt

Frames en Fabels

Hoe Zoekt Google

Link Populariteit

Resultaten

27-juli-2007 geschreven. Bijgewerkt: 25 feb. 2008
Een ervaringsverhaal over zoekmachine optimalisatie voor beginnende websites. Doe je voordeel ermee.

FRAMES, FEITEN EN FABELS:

De onderstaande gegevens zijn uitgebreid getest tussen aug-2006 tot aug-2007. Ook in de jaren daarvoor zijn de tests vaak gedaan en ook toen waren dezelfde conclusies valide. Omdat je rekening moet houden dat google toch verder evolueert kunnen sommige conclusies op een zeker moment niet meer kloppen

Fabel 1: Gebruik nooit frames, want dan komen bezoekers op losse pagina's en/of google kan je slecht indexeren.
Onzin. Twee websites bij mij zijn frame sites en het werkt juist goed naar mijn ervaring omdat je veel informatie en links kwijt kunt binnen b.v. de <noframe> tags en dat werkt goed en is uiterst legaal en geeft zeker geen zogenaamde penalty. Je kunt dit controleren door in google's cache te kiezen voor "in cache opgeslagen tekst". Je krijgt meer mogelijkheden door tekst die je in noframe kan toevoegen die anders vervuilend werkt in de getoonde pagina's maar die wel de mogelijkheid biedt keywoord combinaties te kiezen die je snel hoger laten ranken. Indexering van de frame pagina's is nooit een probleem geweest ook niet in het begin, integendeel.

Als nadeel wordt genoemd dat de zoekmachine op losse pagina's terecht komt. Dat is o.a. eenvoudig te ondervangen door ook de linking naar de homepagina (index.html) en/of naar andere pagina's extra op elke frame pagina b.v. onderaan te vermelden. Maar er is een veel betere methode, waarbij bij het aanklikken van een los frame de andere frames worden toegevoegd.
LET NU OP: Het volgende java scriptje dat je dan op elke frame pagina dient te zetten wordt vaak als oplossing aangemerkt voor dit probleem. Zelfs door veel professionele sites.
<scriplanguage="javascript">
<if ( top.location == self.location ) {top.location.href = "http://www.mijnwebsite.nl/}
</script>
Dit is een absoluut rampenscenario. Waarom? Je framepagina's verwijzen immers naar je homepage. De googlebot besluit dus meteen dat alle framepagina's niet meer geïndexeerd hoeven te worden. Je verwijst immers altijd naar de beginpagina! Dus alle frames worden netjes uit de cache verwijderd. En dus niemand vindt deze pagina's nog.

Het volgende script vervangt dit rampenscenario door op de frame pagina zelf te belanden met toevoeging van de missende andere frames. Het voldoet zeer goed. Het wordt in een file'tje gezet dat b.v. "frameset.js" wordt genoemd en een voorbeeld inhoud is (let vooral op de syntax m.b.t. enkele en dubbele quotes):

if(parent.frames.length == 0){
document.write('<frameset rows="65,*" border="0" frameborder="0" framespacing="0">'
+'<frame src="header.html" name="header" scrolling="no" />'
+'<frame src="'+ window.location +'?" name="base" scrolling="yes" />'
+'<\/frameset>');}

Uiteraard is dit gebaseerd op mijn frameset die bestaat uit slechts een "header.html" boven aan de pagina met daaronder steeds een ander frame. Zijn er meerdere frame onderdelen dan kunnen deze met een identieke + regel tussen worden gevoegd. Tussen de tags< > komen in principe de regels welke normaal in je eigen index frameset pagina worden gebruikt. De verschillende frame pagina's hebben in dit voorbeeld de willekeurige naam "base" meegekregen. In de header van elke frame pagina wordt de volgende regel toegevoegd welke het scriptje aanroept:
<script src="frameset.js" type="text/javascript">

Fabel 2: Als je iets verkeerds doet of je niet aan de regels of ethiek houdt wordt je gebanned.

De kreet "gebanned" door google is maar zelden waar. 99% van die verhalen zijn gestoeld op: verkeerde correlaties leggen tussen acties en toevallige google resultaten. De "sandbox" van google, ja als je verkeerd omgaat met de website verplaatsingen, renaming etc. kan je daarin terecht komen. In feite kan google je niet meer vinden door een verkeerde actie van jezelf of je webmaster. En je begint a.h.w. weer opnieuw. Google zegt o.a. zelf dat een verwijderde URL minstens een half jaar niet meer gecached wordt. Zorg dat je de juiste door google vereiste redirects zet naar nieuwe namen. Zorg dat google kan outfaden op oude pagina's en de nieuwe ervoor in de plaats kan zetten. Ruim oude rommel op bij googles cache removals zodra de nieuwe pagina's gecached zijn. Het hoe en waar wordt daar duidelijk aangegeven. En naar mijn ervaring wordt er adequaat en bloedsnel (gewoon vaak binnen 24 uur) gereageerd als jij ervoor zorgt dat de juiste meta tags in de files komen en/of de file een 404 fout genereert. Bannen op onzichtbare tekst? Onzin! Althans dat is mijn ervaring, waarbij de achtergrond in CSS is gedefiniëerd als plaatje en dat werkt bij mij al jaren zo.

Fabels 3: Uitgeteste resultaten over fabels en feiten over wat wel en wat niet voor google meetelt.

<alt> tag
bij b.v. plaatjes zijn van belang voor het zoeken. OOK als er geen <href> bij staat wordt deze tekst meegenomen en doet mee in de optimalisatie, dit in tegenstelling tot wat je hier en daar leest.

<title> tag bij b.v. plaatjes of referenties worden echter HELEMAAL NIET gezien door google in tegenstelling tot wat elders wordt gesuggereerd.

<title> tag (tussen de <head> tags) heeft het belangrijkste zoekgewicht.
De beperking dat alleen maar ca 70 zichtbare karakters worden bekeken is absolute onzin. Van de <title> tag worden maar LIEFST 17.600 KARAKTERS meegenomen. Dit is precies uitgetest door mij althans ca 1 jaar geleden. Dat het gewicht van de tekst aan het eind minder meetelt dan de eerste 70 karakters zal wel zo zijn. En dat de lengte ook invloed heeft op de weging bij google is ook duidelijk. Er zijn nog steeds verschillende gevallen aan te wijzen die met succes, honderden keywoord combinaties in de de <title> tag toepassen tot 2000 karakters toe en die daardoor vaak bovenaan in de SERPs gevonden worden op de eerste pagina bij google.

<noscript> tag wordt zonder meer gelezen inclusief de links die er in voorkomen. Je kunt het eenvoudig controleren door in google's cache te kiezen voor "in cache opgeslagen tekst".
Penalty verhalen door google worden schromelijk overdreven. Google deelt die niet uit, het algoritme bepaalt gewoon middels gewichtsfactoren of iets als belangrijk of minder belangrijk wordt beschouwd. Iemand die in <noscript> met veel bombarie heel veel keywoorden gaat zetten zal daar weinig succes mee boeken omdat de toegevoegde waarde dan naar 0 gaat dalen. Het toevoegen van enkele woorden in <noscript> kan gewoon een combinatie van keywoorden toelaten die je een plaats op de eerste pagina of zelfs op nummer één bezorgen voor de betreffende woorden.

Onzichtbare tekst? Werkt subliem... als je de methodes gebruikt die de zoekmachine (nog) niet vaststeld. Het geeft je de mogelijkheid te optimaliseren zonder tegelijkertijd je pagina-tekst in een keurslijf te moeten dwingen. Dat wil niet zeggen dat je oneigenlijke keywoorden moet gebruiken, maar wel de gewenste aantallen naar behoren kan verhogen of verlagen om je concurrentie voor te blijven. De concurrentie doet het immers ook hetgeen simpel is vast te stellen. Je loopt echter hier een theoretisch risico dat het wordt gerapporteerd suggereert men... ja en dan hang je misschien eens een keer omdat google uiteindelijk een tegenmaatregel neemt in zijn algoritme als ze dat al belangrijk vinden, maar je wordt zeker niet op persoonlijke titel uitgesloten. Ik gebruik het volop en heb er tot op de dag van vandaag alleen maar voordeel bij gehad. Ook het verplaatsen van de tekst buiten de pagina werkt uitstekend. Ook de onzichtbare tekst staat bij google onder "in cache opgeslagen tekst".

<language> tags ofwel de taal waarin de pagina's staat is een leuk misterie. Daarmee heb ik alles uitgeprobeerd wat er te proberen valt, dus overal waar maar iets over de taal kan worden vermeldt. Er is "geen enkele manier" om google te vertellen in welke taal je de pagina voor de rank gezien wilt laten worden. Google bepaalt gewoon zelf de taal van de pagina aan de hand van de gebruikte tekst en laat zich door geen enkele vermelding in de hele html file, waar dan ook, manipuleren. Wat betekent dat? Heb je een voornamelijk Engelse pagina inhoud (b.v. een opsomming van Engelse songs), die je door google.nl gevonden wilt laten worden (dus in de Nederlandse zoekmachine) dan krijgt deze pagina gewoon een zeer lage prioriteit. Deze subpagina met veel meer Engels dan Nederlands scoort in google.com 4 op 100.000 pagina's maar komt niet voor (>800) bij google.nl op de door mij gewenste Nederlandse keywoorden waarvoor is geoptimaliseerd.  Dat kun je op geen enkele manier veranderen. Google laat zich niet vertellen dat deze pagina als Nederlandse pagina moet worden beschouwd binnen de ranking. Ergo de pagina is "onbruikbaar" bij keywoord optimalisaties voor de Nederlandse zoekmachine (google.nl). De pagina scoort juist wel mega-goed in google.com omdat de keywoorden Nederlands zijn en die komen in Engelse pagina's weinig voor en worden als bijzondere woorden gezien. Het google zoeken in Nederland gebeurt echter voor 87% in de Nederlands-talige googles (google.nl, startgoogle.startpagina.nl en google.be), voor 12% in google.com en voor 1% in alle overige talen (inclusief co.uk, de en fr). Dit zijn gemiddelden over 1 jaar gemeten over twee websites in het Nederlands. Dit geeft aan dat voor Nederland google.nl gekozen moet worden voor de optimalisatie. Een aardige kijk op zoekmachines kun je lezen in hoe-werkt-google.
email:robvh@onsnet.nu

Valid XHTML 1.0!
introductie | basis_benodigdheden | goals_en_ethiek | veel_geduld_nodig | website_leeftijd | googlebot_bezoek | google's_indexering | google's_instabiliteit | supplemental_index | w3c_validiteit | googlebot_detectie | google_account | zoekmachine_optimalisatie | teller_op_je_website | page_rank | last_modified | sitemaps | robots.txt | frames_en_fabels | hoe_zoekt_google | link_populariteit | resultaten