Link populariteit website, hoe belangrijk is dat?
ofwel
Hoe meet je de website link populariteit en wat is de de impact daarvan.

Introductie (Home)

Basis benodigheden

Goals en Ethiek

Veel Geduld Nodig

Website Leeftijd

Googlebot Bezoek

Google's Indexering

Google's Instabiliteit

Supplemental Index

W3C validatie

Googlebot Detectie

Google Account

Zoekmachine Optimalisatie

Teller op je Website

Page Rank (PR)

Last-Modified

Sitemaps

Robots.txt

Frames en Fabels

Hoe Zoekt Google

Link Populariteit

Resultaten

27-juli-2007 geschreven. Bijgewerkt: 29 dec.
Een ervaringsverhaal over zoekmachine optimalisatie voor beginnende websites. Doe je voordeel ermee.

LINK POPULARITEIT:

Er bestaan programma's die de zogenaamde linkpopulariteit voor je site berekenen. Het enige wat zij doen is voor een aantal zoekmachines van de opgegeven url's vaststellen hoeveel links naar je site wijzen. De gratis check your link popularity file (of de wat uitgebreidere versie freeware van twotails.biz, maar die is als freeware irritant in het gebruik en houdt geen oude resultaten vast zolang je het niet koopt ) geeft een mooi overzicht.

Door de url's op te geven krijg je zo inzicht in linking naar je eigen site gezien door verschillende zoekmachines. Let wel je zult zien dat google hele lage getallen heeft zoals al eerder vermeld. Het programma doet n.l. gewoon in google link:www.mijnsite.nl (geen spatie na link:) en vindt dan weinig links bj google maar heel veel bij Yahoo en vele anderen. De gevonden aantallen links zijn dus sterk verschillend per zoekmachine. In de rangorde zijn de hoge getallen natuurlijk leuk. De absolute waarde aan de rangorde van de lage google getallen heeft ook niet zo veel te betekenen zeker als je je realiseert het momentopname betreft van april 2007 (geschreven: 29dec 2007). Yahoo genereert hoge aantallen inlinks met link:www.mijnsite.nl en is dus een veel beter tool om al je inlinks boven water te tillen. Het geeft verder inzicht in de "concurrenten" als je die url's eens uittest, evenals in wat je hoog of wat je laag kunt noemen. Voeg b.v. in je linkpopularteitscheck toe www.google.nl en www.google.com (maximum inlinking die er is denk ik).

Zegt het iets over al of niet gevonden worden? Nee volgens mij weinig. Er wordt wel overal gesuggereerd dat inlinks belangrijk zijn, maar het wordt ook zwaar overtrokken. Wat je in de webpagina zelf zet is het belangrijkst samen met de inhoud van de <title> tag van de header om vindbaar te zijn. De title inhoud dient daarbij ook consistent met de pagina inhoud te zijn. Wat naar je toe linked trekt natuurlijk bezoekers, maar levert daarom nog geen betere ranking in de zoekresultaten in google op. Het nodigt google vaak wel uit je pagina sneller in zijn cache op te nemen omdat de googlebot via die andere websites op het bestaan van jouw website gewezen wordt.

Google levert tegenwoordig op je eigen google-account een overzicht van de echter inlinks (koppelingen) dat vele malen hoger scoort dan de link: zoekactie. Een vergelijk met Yahoo laat zien dat ze beiden ongeveer evenveel inlinks vinden waarvan ruim de helft (bij mij althans) dezelfde links zijn maar een kleine helft alsnog verschillende links bevatten. Dus om alle(?) mogelijke inlinks te vinden moet je n de Google-account n de in Yahoo gevonden inlinks samen bekijken.

RESULTAAT:

We kunnen zonder meer vast stellen dat het een kleine kunst is om voor 2 en 3 of meer keywoorden bovenaan of op de eerste pagina te komen, ook als er 50.000 of meer resultaten zijn. Simpel voorbeeld: deze website scoorde zodra de gewijzigde index pagina bestond in de google cache (sinds 09-08-2007, dus 2 weken na de lancering) nummer 1 of 2 voor de keywoorden - hoog ranken google - op 51.000 pagina's (google.nl - internet). De volgordelijkheid van de woorden maakt niet zoveel uit. Op die woorden was dan ook geoptimaliseerd. Zelfs met alleen 2 woorden - hoog ranken - scoorde de pagina 1 of 2 op 282.000 pagina's (google.nl - internet). Inmiddels is de optimalisatie voor deze keywoorden verlaten, omdat zoiets zelden wordt ingetypt. Op 1 keywoord hoog scoren kan een stuk moeilijker zijn. Vooral als je achteraf pas de randvoorwaarden gaat kennen om hoog te scoren. Zo zal je de paginanaam al gelijk aan het keywoord kunnen gaan maken als extra gewicht. Dus is het keywoord: jantje dan moet je pagina jantje.html heten of nog veel beter de website www.jantje.nl. Omdat dat natuurlijk onhaalbaar is voor alle keywoorden die je wilt optimaliseren zul je vooraf de juiste keuzes moeten maken. Dus het is zaak bij de bouw van je website eerst goed na te denken over de naam van de website en de namen van de pagina's. Het is zelfs beter eerst de keywoorden uit te zoeken die je wilt laten scoren en dan de domeinnaam en daarna de pagina-namen te creeren. In googles zoekwoorden optimalisatie programma kun je uitzoeken welke voor jouw belangrijke combinaties vaak worden gebruikt door het zoekende publiek. Niet alles wat je zelf bedenkt wordt ook echt ingetypt.

Het is en blijft een leuke tak van sport hoog te komen in de google keywoorden ranking waar je heel goed in kunt scoren. Het leidt ook tot een mooi resultaat in de klikken die je aantrekt op je pagina's en de mensen die reageren.
De laatste website door mij gemaakt voor een kennis die onlangs (begin december 2007 ) van start ging met een wat meer zakelijke website met 8 pagina's (zonder noemenswaardige inlinking) was in een week gecached door google en zit een kleine maand later al op ca 50 unieke bezoekers/dag en ca 200 pagina-bezoeken/dag en ca 2500 hits/dag (week-gemiddelde). Kassa!
email:robvh@onsnet.nu

Valid XHTML 1.0!
introductie | basis_benodigdheden | goals_en_ethiek | veel_geduld_nodig | website_leeftijd | googlebot_bezoek | google's_indexering | google's_instabiliteit | supplemental_index | w3c_validiteit | googlebot_detectie | google_account | zoekmachine_optimalisatie | teller_op_je_website | page_rank | last_modified | sitemaps | robots.txt | frames_en_fabels | hoe_zoekt_google | link_populariteit | resultaten