Indexering of caching in google van je website
ofwel
Hoe snel kan je website in google's cache staan en dus in de SERPs?

Introductie (Home)

Basis benodigheden

Goals en Ethiek

Veel Geduld Nodig

Website Leeftijd

Googlebot Bezoek

Google's Indexering

Google's Instabiliteit

Supplemental Index

W3C validatie

Googlebot Detectie

Google Account

Zoekmachine Optimalisatie

Teller op je Website

Page Rank (PR)

Last-Modified

Sitemaps

Robots.txt

Frames en Fabels

Hoe Zoekt Google

Link Populariteit

Resultaten

27-juli-2007 geschreven. Bijgewerkt: 29 dec.
Een ervaringsverhaal over zoekmachine optimalisatie voor beginnende websites. Doe je voordeel ermee.

GOOGLEBOT INDEXERING NIEUWE WEBSITES:

Hoewel mijn ervaring in het aanmelden van nieuwe websites onvoldoende is om garanties te kunnen geven op methodes voor een snelle indexering in google was de laatste keer binnen ca 1 week gerealiseerd. Dit dus in tegenstelling tot wat ik soms voor lange aanmeldt tijden voor google van (b.v. minimaal 12 weken) op internet krijg voorgeschoteld. Om werkelijk inzicht te krijgen over wat wel en wat niet belangrijk zou je hele ritsen websites moeten aanmelden met verschillende methodieken. Waarschijnlijk weegt google ook alles tegelijk mee in zijn prioriteiten en zoekt hij naar consistentie in de verkregen informatie. Maak de googlebot gelukkig door voor alles te zorgen waar hij naar zoekt. Ik denk dat veel frustraties ontstaan omdat niet aan alle voorwaarden even goed wordt voldaan.

Wat doe ik? Ik maak een google account aan, meldt me aan met de nieuwe website, maak een sitemap.xml aan en maak een robots.txt aan. Meldt de sitemap.xml aan in de account. Na een 10-tal minuten tot een uur is deze gedownload door google en geverifiëerd samen met de robots.txt. Dat zal echter de googlebot waarschijnlijk nog niet direct uitnodigen de startpagina te bezoeken laat staan te cachen. Daarvoor dienen zeker één of een paar links moeten bestaan op andere websites. Die moeten bij voorkeur op een startpagina zijn gezet! Waarom? Omdat een link op een startpagina belangrijker wordt gewaardeerd. Maar wat nog van veel groter belang is dat startpagina's veel vaker worden bezocht. Zodra dan de link op de andere website is gevonden en alle andere zaken ook kloppen is google je waarschijnlijk snel van dienst. De andere website dient natuurlijk wel in google gecached te staan en regelmatig bezocht te worden door de googlebot. Meerdere inlinks (van verschillende websites) naar de nieuwe site maakt een sneller vinden van de inlink natuurlijk mogelijk. Startpagina's van stabiele sites worden meestal wekelijks opnieuw gecached. De subpagina's worden gevonden via de interne links. Inlinks naar subpagina's helpen uiteraard ook. Als je zelf meerdere websites beheert heb je het maken van een inlink, al is het maar voor tijdelijk, zelf in de hand wat de zaken aanzienlijk versnelt. Gelijk met het maken van een nieuwe website of webpagina zet je op een andere website(s) een link er naar toe. De 2 websites waarvan ik links plaats naar de nieuwe website hebben een PR=3 en gingen niet over het onderwerp. De index pagina's zijn dezelfde week ook bezocht geweest. Inlinks worden algemeen gezien noodzakelijk te zijn voor een goede indexering. Het totaal resultaat van alle maatregelen samen was zeer goed. Éen week later bezocht, twee weken later gecached en meteen hoog en blijvend hoog in de SERPs voor de 2 keywoorden waarop dat werd ingezet. Éen maand later 150 bezoekers en 2 maanden later 450 bezoekers en nu 2,5 maand na de lancering 620 bezoekers langs geweest. Na 4 maanden (dec.2007) nog 7 pagina's toegevoegd op de website en vermeldt in de sitemap.xml. Deze stonden allemaal binnen 5 dagen in cache. Het bezoek van unieke bezoekers is intussen ruim verzevenvoudigd (60/dag) met intussen 1870 unieke bezoeken (totaal zonder spiders 4500 bezoeken). Mijn conclusie: doe het allemaal meteen goed dan wordt je meteen goed geïndexeerd.

GOOGLE'S CACHE INSTABILITEIT:

Over de stabiliteit van googles cache valt nog iets specifieks te zeggen. Mijn ervaringen nu over enkele jaren is dat éénmaal gecachte websites met alle bijbehorende pagina's allemaal gecached blijven staan. Het komt echter zo nu en dan voor dat hele aantallen webpagina's zoniet je hele website ineens niet meer in cache staan. De schrik slaat je dan om het hart. De discussies zijn niet van de lucht over dat onderwerp op internet. En wat erger is de conclusies die getrokken worden zijn bijna allemaal onterecht. En vooral de achteraf conclusies als ze weer terug zijn na allerlei wilde akties zoals je zo vaak leest. Grotendeels pure onzin.

Zijn de pagina's niet meer in cache dan wordt je ook niet meer gevonden op de specifieke keywoorden die golden voor de betreffende pagina's. Dat is vervelend voor de betreffende websites vooral als hun handel en wandel er afhankelijk van is.

Wat blijkt echter. Gewoon een aantal dagen geduld hebben. Alles komt weer netjes terug zonder dat er iets is veranderd. De originele cache datums zijn er weer (dus je website is NIET OPNIEUW gevonden of geïnventariseerd of zo, het zijn meestal de OUDE caches) en de plaatsen die je had in de ranking op keywoorden zijn ook weer terug. Ik heb dergelijke situaties vaak op de voet gevolgd van mijn websites. Pagina's verdwijnen soms uit cache terwijl ze nog wel genoemd worden bij de opvraag site:www.mijndomein.nl. Pagina's verdwijnen uit de site:www.mijndomein.nl opvraag terwijl ze nog wel als losse cache opvraagbaar zijn. Bij de terugkeer gebeuren dezelfde schijnbaar vreemde zaken. Soms ben je nog wel opvraagbaar in google.nl en niet in google.com soms is het andersom. Soms ontbreek je overal en denk je verwijderd te zijn. NIETS is minder waar. Wacht enkele dagen en alles komt geleidelijk aan weer terug. Niet ineens. Soms verdwijn je weer een paar uur. Ga niet op zoek naar verklaringen, ga niet in paniek op internet communiceren en vragen om verklaringen. Alles komt gewoon terug is mijn ervaring. Google is alles gewoon aan het herinventariseren of servers aan het bijplaatsen of aan het synchroniseren van alle honderden servers die ze hebben. Kortom beschouw het als groot onderhoud waarbij jij even pech hebt. Eén ding is wel ZEKER: geen caches meer, geen zoekresultaten meer voor de betreffende pagina. Het is mij nu zeker al een keer of vier overkomen. In de praktijk komt het waarschijnlijk vaker voor omdat je immers niet elke dag al de website caches controleert. Het kwam bij mij tot nu toe ALTIJD weer goed zonder iets te doen. Alle discussies erover op internet bestaan grotendeels uit misleidende kletskoek. Uiteindelijk geeft google geen enkele garantie dat je altijd gevonden moet worden. Je betaalt er immers ook niet voor.
email:robvh@onsnet.nu

Valid XHTML 1.0!
introductie | basis_benodigdheden | goals_en_ethiek | veel_geduld_nodig | website_leeftijd | googlebot_bezoek | google's_indexering | google's_instabiliteit | supplemental_index | w3c_validiteit | googlebot_detectie | google_account | zoekmachine_optimalisatie | teller_op_je_website | page_rank | last_modified | sitemaps | robots.txt | frames_en_fabels | hoe_zoekt_google | link_populariteit | resultaten